1 avuç ıspanak, yıkanmış ve ince doğranmış
1 tatlı kaşığı tereyağı
Yarım domates, küp doğranmış
1 yumurta
1 parça dil peyniri
1 kibrit kutusu keçi peyniri, suda bekletilmiş ve çatalla ezilmiş
1 tatlı kaşığı buğday ruşeymi
1 ceviz, rendelenmiş
Yarım çay bardağı keçi sütü
2 çay kaşığı keçiboynuzu pekmezi
Ispanakları ve tereyağının yarısını, domatesle birlikte bir tavaya ekleyin. Yumuşayıncaya dek 2 dakika kadar soteleyin. Bir kasede yumurtayı, doğranmış dil peynirini, beyaz peyniri, buğday ruşeymini ve cevizi karıştırın ve daha sonra yumurtanın kabarması için çatalla çırpın. Sütü de ekleyin ve karıştırın.
Tavadaki ıspanağın üzerine yumurtalı karışımı dökün. Yumurta yanlardan pişmeye başladıkça kaşık yardımı ile içeri doğru kıvırın ve boş kalan kısmına sıvı yumurtayı akıtın.
Bu şekilde yumurta tamamen istenilen kıvama gelene dek pişirin. Yanında keçi boynuzu pekmezi ile servis edin.
Ece Zaim tarafından yazılan tarif, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Elif Çakır (guncelanne) tarafından onaylanmıştır. Elif Hanım’ın ayrıca bu tarifle ilgili notu aşağıda yer almaktadır.
Bu tarifi domatesi çıkarırsanız 9. aydan, domates eklerseniz bir yaşından itibaren bebeğinize verebilirsiniz. İçinde ıspanak, ceviz, peynir, süt, ruşeym, yumurta gibi çok değerli besin öğelerini barındıran bu nefis tarifi, sadece kahvaltıda değil öğlen ve akşamüstü menülerinde de kullanabilirsiniz. Buğday ruşeymi, buğdayın embriyosu sayılan en değerli kısmıdır. Yüksek miktarda A, E ve B1 vitamini, folik asit, fosfor, thiamin, çinko, demir, magnezyum, manganez ve krom içerir.
UYARI: Bu tarifte yer alan ceviz alerji riski yüksek bir yiyecektir. O yüzden besin alerjisi yönünden yüksek riskli bebeklere kabuklu kuru yemişlerin ve çilek, domates, tropikal meyveler gibi besin alerjisine yol açma riski yüksek gıdaların 2 yaş sonrasında başlanması daha uygun olacaktır. Ebeveynlerinden biri veya bir kardeşe besin alerjisi, astım, egzama ve benzeri bir hastalık teşhisi konmuş bebekler yüksek alerji riski taşırlar. Aynı şekilde gluten hassasiyeti ülkemizde oldukça sık görülen bir durumdur. Buğday ruşeymi gluten içerir. Doktorunuza danışarak kullanmanızda fayda var.