Kek için;
240 ml hindistan cevizi sütü
1 vanilya çubuğu
1 dolu çay kaşığı lavanta
120 gr çikolata
50 gr ayçiçek yağı
170 gr tereyağı
4 adet yumurta
340 gr toz şeker
55 gr kakao
280 gr un
1 paket kabartma tozu
1 çimdik tuz
Sos için;
150 gr çikolata
150 ml hindistan cevizi sütü
2 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı vanilya özütü
Üzeri için:
Yarım çay kaşığı lavanta
Fırını 160 dereceye ayarlayın
Hindistan cevizi sütünü, vanilya çubuğunun iç tanelerini ve lavantayı sos tavasında orta ateşte kaynama noktasına gelene dek ısıtın. Çikolatayı derin bir kaseye incecik doğrayıp ekleyin ve sıcak sütü çikolataların üzerine dökün. Pürüzsüz bir kıvam alıncaya dek karıştırın. Ayçiçek yağını ekleyin ve çırpın.
Tereyağını toz şeker ile birlikte 2 dakika set üstü mikserin palet aparatı ile orta yüksek ayarda çırpın.Yumurtanın bir tanesini içerisine kırın ve tüm malzemeye karışıncaya dek 20 saniye kadar çırpmaya devam edin.Geri kalan yumurtaları da ayni şekilde teker teker ekleyin.Bu karışıma, ıslak çikolatalı karışımı makine orta ayarda çalışırken dökün ve 30 saniye kadar daha karıştırın.
Unu, kabartma tozunu, tuzu, kakaoyu bir kaba eleyin.Kuru karışımı sıvı karışıma makine çalışırken ekleyin. Homojen bir kıvam alınca makineyi durdurun.
Derin ve yüksek bir kek kalıbını tereyağ ile yağlayın ve unlayıp fazla unu silkeleyin. Fırında 50-55 dakika kadar kürdan batırdığınız da temiz çıkana dek pişirin.Fırından çıkarttığınız keki oda sıcaklığında tamamen soğuttuktan sonra kalıbından çıkartın.
Sos için, çikolatayı incecik doğrayın ve orta boy bir cam kaseye koyun. Hindistan cevizi sütünü orta ateşte şeker ve özüt ile beraber ısıtın.Sıcak karışımı çikolatanın üzerine dökün ve tereyağ ekleyip pürüzsüz bir kıvam alana dek çırpın. 15 dakika kadar oda sıcaklığında bekletin.Soğumuş kekin üzerine sosu dökün ve süslemek için lavanta serpip servis edin.