MALZEMELER

1 su bardağı tam buğday erişte
2 tatlı kaşığı tereyağı
1 kalın dilim balkabağı
2 diş sarımsak
2 dal taze kekik
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 bardak tavuk suyu
3 yemek kaşığı rendelenmiş cheddar peyniri
3-4 dal maydanoz

YAPILIŞ

Fırını 190 dereceye ayarlayın

Bir tepsiye yağlı kâğıt serin ve üzerine balkabaklarını dizin. Zeytinyağını balkabağının üzerinde gezdirin. Karabiber serpin, taze kekik ve soyulmuş sarımsağı ekleyin. Yağlı kağıt ile yanlarından katlayarak üzerini kapatın. Fırında kabağın kalınlığına göre 50 dakika ile 1 saat 15 dakika arası pişirin.

Kabağın kıvamı çatal batırıldığında yumuşak olmalıdır. Fırından çıkartıldığında kabuğu bıçakla alın. Sarımsakları ile birlikte püre kıvamına gelinceye dek rondodan çekin.

Derin bir tavada tereyağı eritin, üzerine tavuk suyu ve erişte ekleyin. Gerekirse eriştenin üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyin.
Erişteyi aralarda karıştırarak ve tavuk suyu çektirerek pişirin. Üzerine bal kabağı, maydanoz ve cheddar peyniri ekleyin. İyice karıştırın ve ılınınca servis edin.

Ece Zaim tarafından yazılan tarif, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Elif Çakır (guncelanne) tarafından onaylanmıştır. Elif Hanım’ın ayrıca bu tarifle ilgili notu aşağıda yer almaktadır.

Bu tarifi bebekleriniz için 6. aydan sonra uygulayabilirsiniz.
Balkabağı, içerdiği mineral ve vitaminler nedeni ile bebekler için mükemmel bir besindir. Ek gıdaya geçişte hem sebze hem meyve püreleri içine eklenebilir. Kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, C vitamini, A vitamini, folat, riboflavin, E vitamini ve vitamin K içerir. Bu vitaminler ve mineraller bebek gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Kalsiyum ve magnezyum, güçlü kemikler inşa edilmesine yardımcı olur. Balkabağı aynı zamanda içerdiği C vitamini, A vitamini ve beta karoten sayesinde güçlü bir bağışıklık sisteminin oluşmasına katkıda bulunur. Balkabağında bolca bulunan A vitamini ise görme işlevini destekler.

Balkabağı beta karoten içerir. Beta karoten oldukça güçlü bir antioksidandır ve antioksidanlar, çeşitli organlar üzerinde oksidatif stresi azaltarak onları kanser yapıcı mekanizmalara karşı korumaya yardımcı olurlar. Aynı zamanda bol lif içeren bir besin olan balkabağı, ek gıdaya geçerken sık karşılaşılan kabızlığa da iyi gelir.

UYARI
Buğday içeren tüm ürünleri, bebeğinize dikkatle veriniz. Ülkemizde gluten hassasiyeti sıklığı çok yüksektir. Bu nedenle gluten hassasiyeti yönünde aile öyküsü varsa gluten içeren unları 1 yaş sonrası kullanmanızda fayda var.