1 Adet
1/2 paket (20 g) yaş maya
oda sıcaklığında veya 10 gram toz kuru maya
1 çay bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
4 tatlı kaşığı toz şeker
3-4 su bardağı un
Üzerine:
1 tatlı kaşığı un
Su
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Susam
Çörekotu
Mayayı elinizle tezgah üstü mikserin haznesine ufalayın. Üzerine suyu, sütü, zeytinyağını, tuzu ve toz şekeri ekleyin ve karıştırın. Kanca aparatını takın makine çalışırken yavaşça unu ekleyin. Ele hafif yapışan ama yumuşak bir hamur olacak bazen bir kaç kaşık daha un isteyebilir. Makineyle 7-8 dakika kadar, elde yoğuruyorsanız 10 dakika kadar yoğurun. Kabın üzerine streç film çekin ve mutfak havlusu ile üzerini sarıp tercihen sıcak bir yerde (kalorifer üstü) en az 2 saat kadar dinlendirip mayalandırın.
Tezgaha alın, havasını söndürün 1-2 kez yoğurun. Tam pürüzsüz top haline getirin. Ellerinizi unlayıp yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye bastırarak tepsi çapında açın(1 parmaktan ince olacak)
Fırını 210 dereceye ayarlayın.
Üzeri için unun üzerine biraz su koyup sıvı bir karışım elde edin. Bu karışıma parmaklarınızı batırıp pide deseni yapın. Üzerini aynı şekilde kapatın. Yarım saat de tepside mayalandırın. Üzerini açın aynı desenin üzerinden çatalla gezin. Yumurta sarısını ve zeytinyağını karıştırın ve fırçayla üzerine sürün. Susamı ve çörekotunu üzerine serpin. Fırına verin ve 20 dakika kadar(gözünüz hep üzerinde olacak) fırınlayın. Son beş dakikada çok kızarmışsa fırını 190 dereceye alın. İster sıcak ister soğuk tadını çıkartın.