1/2 su bardağı mercimek
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 soğan, küçük küplere bölünmüş
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 adet domates, küçük küplere bölünmüş
Tuz&Karabiber
1 kase donmuş mantı
Sosu için:
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 silme tatlı kaşığı domates salçası
1 adet domates, küçük küplere bölünmüş
Üzerine:
1 kase yoğurt
1 diş sarımsak
Mercimeklerin üzerini iki parmak geçecek kadar oda sıcaklığında su ekleyin. En az 2 saat kadar oda sıcaklığında veya bir gece bekletin. Suyunu süzün ve yıkayıp kenara alın.
Zeytinyağını küçük boy bir tencerede ısıtın. Soğanı ekleyin ve aralıklarla karıştırarak yumuşayıncaya dek 2-3 dakika kadar pişirin. Salçayı ekleyin kokusu çıkana dek 1 dakika kadar karıştırarak kavurun. Domatesi ekleyin ve 1 dakika daha pişirin. Üzerine mercimeği, göz kararı tuz, karabiberi ekleyin ve karıştırın. Malzemeleri bir parmak geçecek kadar kaynar içme suyu ekleyin ve kısık ateşte mercimekler pişip suyunu çekene dek pişirin.
Ayrı bir tencereye bolca kaynar su ve bir çimdik tuz ekleyin. Mantıları ekleyin ve 10 dakika kadar pişirin.
Bu sırada sosu hazırlayın. Tereyağı eritin ve salçayı ekleyin kokusu çıkana dek 1 dakika kadar karıştırarak kavurun. Domatesi, göz kararı tuzu, karabiberi ekleyin ve 3-4 dakika kadar suyunu tamamen çekene dek pişirin.
Yoğurdu sarımsakla karıştırın. Mercimeklerin üzerine mantıyı ekleyin ve karıştırın. Mercimekli mantıyı 2 tabağa bölüştürün. Üzerlerine önce sarımsaklı yoğurdu ardından sosu ekleyin ve hemen servis edin.