Bizim evde çay kadar kahve de pek seviliyor. Eminönü’nden aldığım taze çekilmiş kahve ile yaptığım akşamüstü Türk Kahvesinin tadı her daim bir başka olsa da espresso ile yapılan kahve türevlerinden de vazgeçemiyoruz.
Benim mutfağımda tezgâh üstü aklınıza gelebilecek her türlü mutfak araç gereci ile dopdolu. Bir yanım devamlı kahve makinesi al dese de diğer yanım o koca makineyi nereye koyacaksın diyordu. Eşimin İngiltere’de birlikte okuduğu İtalyan arkadaşının her sabah ilk yaptığı iş kahvesini ocağa koymakmış. Sabahları ortaya çıkan mis gibi koku ve akıldan çıkmayan bu notla birlikte uzaktan da olsa uzun süre moka potlara baktık. Sonunda almaya karar verdik ve sıkışık tezgâhı rahat bırakan moka pot ufacık tefecik boyutu ve taşınırlığı ile imdadımıza koştu.
Moka potla espresso, macchiato veya capuccino yapamıyorsunuz. Elde ettiğiniz kahve espresso ile filtre kahve karışımı bir lezzette oluyor. Ayrıca sıcak sütle karıştırılmış hali de nefis. Kuvvetli bir kahve olduğu için single veya duble espresso boyu hayli hayli yetiyor. Yapım süresi çok kısa ve makinelerin fiyatı, detaylı bir kahve makinesine göre gerçekten çok uygun. Bialetti marka makinenin bildiğim kadarıyla İstanbul’da satılan 3 boyu var. En ufak boy 1-2 porsiyon için orta boy ortalama 4 porsiyon en büyük boydan ise ortalama 6 adet yapılabiliyor. Tabi sonuçta çıkan miktar kahvenin servis bardağına göre değişebiliyor.
Makineyi alırken unutmamanız gereken şey genelde kaç kişilik kahve hazırlayacaksanız makineyi o boyutta almanız. Çünkü kahveden ve lezzetinden tam performans alabilmek için kahve koyulan haznenin tamamen kahve dolu olması gerekiyor. Siz makine boyuna karar verdiğinizde böylece kahveyi hazırlarken bir daha ölçmenize bile gerek kalmıyor. Benim şuan iki boy makinem var, en küçük ve en büyük boy. Küçüğü günlük olarak, büyüğü ise kalabalık gruplar için kullanıyorum. Yapılışını görsellerle de takip edebilirsiniz. Kullandığım kahveyi Eatly’den aldım üzerinde yazana göre Moka Pot için özel çekilmiş bir kahve. Ayrıca yeni nesil kahve dükkânlarından Moka Pot’unuz için kahve alabilirsiniz.
1 Makinenin üst kapağını çevirerek açın ve kenara ayırın. Alt kısmının süzgeç gibi delikli olan kısmını kaldırın(orası kahveyi koyacağınız yer)Makinenin alt kısmına çıtçıt gibi gözüken çıkıntıya gelene dek oda sıcaklığında su doldurun.
2 Süzgeçli kısmı tekrar yerine koyun ve tamamen doluncaya dek içerisine kahvenizden ekleyin. Eklediğiniz kahveyi sakın bastırmayın. Üst kapağı tekrar kapatın ve ocağa alın.
3 Artık işin en keyifli ve deneme yanılma yöntemi ile farklı lezzette kahveler yapabileceğiniz kısmı geliyor. Biz önce orta ateşte pişirmeye başlıyoruz. Kahve ısıyla birlikte yukarı çıkıyor. Yukarı çıkmaya başladığı noktada altını en kısığa alıyoruz.
4 Kapağını açtığınızda kahvenizin hazır olduğunu görebiliyorsunuz. Hem de toplamda sadece birkaç dakika da!
Bundan sonrasını hepimiz biliyoruz. Hüüüp hüüp… Tüm evi mis kokusuyla saran taptaze kahveyi keyifle içiyoruz. Yanında benim tercihim bademli biscotti veya 1-2 parça Lind’in yüzde 85 kakao oranlı çikolatası.
Ps: İlk defa makineyi kullandığınızda sadece suyla yıkayın ve bir sefer kahve pişirip o kahveyi dökün. Tekrar yıkayın ve kahvenizi pişirin. Gerekmedikçe deterjan kullanmayın,sadece su ile çalkalayın.