5 adet orta boy pancar
1 dal biberiye
2 dal taze kekik
2 çimdik kaya tuzu
Karabiber
Fırını 180 dereceye ayarlayın
Pancarları soyun ve mandolin yardımı ile 2 mm kalınlığında ince dilimler hazırlayın. Dilimleri yağlı kâğıt serilmiş bir tepsiye üst üste gelmeyecek şekilde dizin.
Üzerine kaya tuzu ve karabiber serpin. Biberiye ve kekiği incecik doğrayın ve üzerine serpin ve fırında 15 dakika pişirin.
Ardından bütün pancarların diğer tarafını maşa yardımıyla çevirin ve 15 dakika daha pişirin. Fırından çıkardıktan sonra bir telin üzerine alınan cipsleri burada soğutun ve soğuduktan sonra servis edin.
Ece Zaim tarafından yazılan tarif, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Elif Çakır (guncelanne) tarafından onaylanmıştır. Elif Hanım’ın ayrıca bu tarifle ilgili notu aşağıda yer almaktadır.
Pancar, renginin güzelliği nedeni ile bebekler için cezbedici bir gıda. Bol miktarda kalsiyum, potasyum ve magnezyum, C vitamini, B komplex vitamini içerir.İçerdiği yüksek miktarda A vitamini nedeni ile bebeğinizin görme fonksiyonlarının gelişimi üzerinde olumlu etkileri vardır. Renginin güzelliği nedeni ile bebekler için cezbedici bir gıda olan pancarı bebeğinize 8. ayda başlayabilirsiniz.
Ancak yüksek nitrat içeriği nedeni ile yine de bir yaşından önce dikkatle kullanılması gereken besinler arasındadır. Fırınlama ve buharda pişirme pancar için ideal pişirme yöntemleridir. Bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyorum: Bebeğinize başlayacağınız her yeni besini çok küçük miktarlarda başlayın ve yeni bir başka besine geçmeden önce 3 gün bekleyin. Bu tarifi tuzsuz haliyle 8. aydan sonra bebeğinize sunabilirsiniz. Tuz eklenmiş halini ise 1 yaşından sonra yapmakta fayda var.