Gerçek vanilya benim tatlılarda vazgeçemediğim, en sevdiğim doğal lezzet mucizelerinden biri.
Vanilyayı 3 şekilde doğal haliyle kullanabilirsiniz.
Vanilya çubuğu, vanilyanın en doğal ve en lüks hali. Üretilmesi ve toplanması oldukça zor olduğu için fiyatının tarif başına birim fiyatı oldukça yüksek oluyor, fakat denediğinizde lezzetinin eşi benzeri olmadığını rahatlıkta anlayabilirsiniz.
Tariflerde kullanmak için, ortadan ikiye bölüp iç tanelerini bıçağın sırtıyla sıyırıp tamamen eşit dağıldığından emin olun. Yoğun vanilya aromasının ön planda tutulmak istendiği tariflerde tercih edilir. Vanilya çubuğunun iç tanelerini kullandıktan sonra geri kalan kabuğunu bir kavanoz şekerin içerisine gömüp dinlendirip, vanilya aromalı şeker elde edebilirsiniz. Veya hemen çay demlenen demliğinizin üst kısmına kabukları ekleyin ve vanilyalı çayınızın tadını çıkartın.
Bourbon-Madagaskar vanilyası ve Tahiti vanilyası en bilinen iki vanilya türü ikisini de ülkemizde bulmak mümkün değil. Ülkemizde bulunan tüp içerisinde yer alan ve türü belirlenmemiş vanilya çubuklarını büyük marketlerde ve Kapalı Çarşı’da, baharatçılarda bulabilirsiniz. Adet fiyatı 3buçuk TL-12 TL arasında değişmektedir.
Satın aldığınız vanilyaların nemli, dolgun ve parlak olması gerekmektedir. Vanilya çubuklarını kullanmadığınız zaman teker teker streç filme sarın ve buzlukta tutun. Kullanmadan önce oda sıcaklığına getirin. Panna cotta- creme brule, pastacı kreması gibi tarifler vanilya çubuğunun hem tanelerini hem de aromasını ön plana çıkartıyor.
Vanilla Bean Paste/Vanilya tanesi macunu: Vanilya çubuğunun iç taneleri ile vanilya özütünün birleştirilmiş halidir ve jöle/pekmez kıvamındadır. Vanilya çubuğunu taze kullanmaktan çok daha pratiktir, aroması daha uzun sürede eskir. Vanilya çubuğuna nazaran tarif başına birim maliyeti daha düşüktür.
Kullanım alanı vanilya çubuğu ile aynıdır. Yoğun vanilya aroması arzulanan tariflerde kullanılır. Ayrıca çörek gibi tariflerde vanilya özütü kıvamı bozar. Vanilya tanesi macunu, vanilya çubuğuna göre kuru tariflerde malzemeye daha eşit yayılır, aynı zamanda vanilya özütüne kıyasla kıvamı bozmamanızı sağlar. Nielsen-Massey Vanilla Bean Paste marka bu üründe en beğendiğim marka. Amazon.com‘da ve Yurtdışında Gurme Maketlerde satılıyor.Fiyatı 12 Dolar civarı.
Vanilya özütü: İçerisinde Vanilya tanesi yoktur vanilya çubukları alkolle bekletilir ve aroması bu suya geçer. Üçü arasında asıl tercih sebebi porsiyon başına en uygun birim fiyatlı olmasıdır. Vanilya özütü kullanılan tariflerde ürün piştiğinde alkol uçar aroması kalır.
Vanilya aromasına ikinci bir lezzet profili olarak kullanmak istediğiniz ve baskın olmasını istemediğiniz tariflerde alt lezzet olarak kullanılır. Vanilya özütümde favorim yine Nielsen-Massey marka Bourbon-Madagaskar Vanilla Extract. Aynı şekilde yurt dışında gurme dükkânlarında ve Amazon. com’da online olarak satılıyor.
Eğer isterseniz evde bir bardak kaliteli votka içerisine ortadan ikiye bölünmüş 3-5 adet vanilya çubuğunu koyup ağzı kapalı bir şekilde güneş görmeyen bir yerde 2 ay kadar saklayıp kendi vanilya özütünüzü hazırlayabilirsiniz. Alkollü ürün kullanmıyorsanız yerine kullanacağınız tarifte yarım vanilya çubuğu tercih edebilirsiniz. Vanilya özütünü kek, kurabiye, brownie, pankek gibi tariflerde kullanabilirsiniz. Fiyatı 10 dolar civarı.