Hamburger sahte eti için:
4 yemek kaşığı kuru porçini mantarı
2 adet konserve siyah fasulye, adedi 400 gr’lık pişmiş, süzülmüş (yaklaşık 250 gr’lık pişmiş fasulye kalacak)
1 yumurta
1 avuç maydanoz, ince doğranmış
4 yemek kaşığı tam buğday ekmek ekmeği kırıntısı
2 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri
1 dal kekik yaprağı
Yarım çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı tatlı paprika
1 çimdik pul biber
Tuz ve karabiber
Sosu için:
1 adet olgun avokado
1 adet limon suyu
Tuz
2 yemek kaşığı mayonez
1 diş sarımsak
Ekmekli kısım için:
5 yemek kaşığı zeytinyağı
4 adet hamburger ekmeği
4 dilim cheddar peyniri
1 adet domates dilimlenmiş
4 yaprak marul
Porçini mantarlarını soğuk suda yıkayıp süzün. Bir kaseye alın ve üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyip 15 dakika kadar şişmeleri için bekletin ve süzün.
Fasulyeleri süzün ve geniş hazneli bir mutfak robotunun haznesine alın. Makineyi çalıştırın ve fasulyeyi 30 saniye kadar makineden çekin. İçerisine mantarı, yumurtayı, sarımsağı, parmesanı, kimyonu, paprikayı, pul biberi ve göz kararı tuz ve karabiberi ekleyin. Tüm malzeme karışıncaya dek tekrar rondodan çekin. Makinenin bıçağını çıkartın. İçerisine ekmek kırıntısını, maydanozu ve kekiği ekleyin ve kaşık yardımı ile tamamen karışıncaya dek karıştırın.
Düz bir tepsiye yağlı kağıt serin. Kasenin içinde malzemeyi bir bıçak yardımı ile göz kararı 4 parçaya bölün. Elinize zeytinyağı sürün ve bir parçasını alıp hamburger ekmeğinin alt parçasından yarım cm daha küçük bir hamburger şekli verin ve yağlı kağıdın üzerine koyun. Aynı işlemi diğer malzemeler içinde tekrar edin. Hamburgerlerin üzerine bir parça daha yağlı kağıt koyun ve üzerlerini kapatın. Buzdolabında 2-3 saat kadar dinlendirin.
Sos için avokadoyu bıçakla ortadan ikiye bölün ve bıçakla çekirdeğine vurup çekirdeğini çıkartın. Bir kaşık yardımı ile iç kısmını oyarak çıkartın. Üzerine limon suyunu, tuzu ekleyin ve sos kıvamına gelinceye dek ezin. Mayonezi ve sarımsağı ekleyip karıştırın.
Ekmekleri tost makinesinde üzerlerini ezmeyecek şekilde kızartın.
Bu sırada düz tabanlı 2 tavayı ısıtın ve zeytinyağını tavalara bölüştürün. 30 saniye kadar yağı ısıtın ve düz bir spatula yardımı ile dinlenmiş olan siyah fasulye hamburgerlerini tavalara ekleyin. Bir yanı yaklaşık 2. Dakika kadar kızardıktan sonra diğer tarafını da ekleyip altın rengi oluncaya dek pişirin. Üzerine peynirleri ekleyin ve bir kapak kapatın. Ocağın altını kısın ve 1-1.5 dakika kadar peynirleri eritin. Çevirmesi zor olduğu için kesinlikle 2 tava kullanın ve nazikçe spatula yardımı ile çevirin. Altını kapatın.
Hamburger ekmeklerinin üzerine siyah fasulye hamburgerlerini ekleyin. Üzerlerine domates dilimlerini paylaştırın ve avokado mayonezini ekleyin. Marul yapraklarını paylaştırın ve kapaklarını kapatıp hemen servis edin.