2 su bardağı pişmiş buğday
2 dilim balkabağı, küp doğranmış
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
1 adet kırmızı elma, küp doğranmış
4 yemek kaşığı çam fıstığı
Yarım demet maydanoz, ince doğranmış
6-7 yaprak adaçayı
1 limonun suyu
1 yemek kaşığı akçaağaç şurubu
2 yemek kaşığı elma sirkesi
Fırını 190 dereceye ayarlayın
Buğdayı bir gece öncesinden üzerini 3 parmak geçecek kadar su ile ıslatın. Ertesi gün buğdayın suyunu süzün ve oda sıcaklığında üzerini 3 parmak geçecek kadar su ekleyerek kaynatmaya başlayın.
Su kaynadıktan sonra orta ateşte tamamen yumuşayıncaya dek yaklaşık 25-35 dakika kadar pişirin. Pişen bakliyatın fazla suyunu süzün ve soğuması için kenara alın.
Yağlı kâğıt serilmiş bir fırın tepsisine bal kabağını ekleyin, üzerine zeytinyağı gezdirin, tuz ve karabiber ekleyin. Fırında 35-40 dakika kadar pişirin. Fırından çıktıktan sonra ılınmasını bekleyin. Yeşil kabuklarını bıçak yardımıyla ayırın ve geri kalanı küplere bölün.
Fıstıkları kuru bir tavada altın rengi oluncaya dek devamlı karıştırarak kavurun ve kenara alıp soğumasını sağlayın. Derin bir kâseye maydanozu ve adaçayını ekleyin. Haşlanmış buğdayı, balkabağını, elmayı, çam fıstığını ekleyin ve karıştırın.
Bir kavanozda zeytinyağı, akçaağaç şurubu, elma sirkesi, tuz ve karabiberi alın ve kapağını kapatıp kavanozu sallayarak sosunuzu karıştırın. Sosu, salatanın üzerine dökün ve iyice harmanlayın ve servis edin.