4 adet ayva (orta boy, ne çok olgun ne çok sert)
Yarım limon
280 gr toz şeker
10-12 adet çekirdekli vişne
4-5 damla limon suyu
1 adet tarçın çubuğu
2 adet karanfil
1 litre su, oda sıcaklığında
Tahinli Ceviz ezmesi için;
150 gr ceviz içi
50 gr tahin
Servis için:
Kaymak
Ayvaların kararmaması için bir kaba soğuk su koyun ve içerisine limonun suyunu sıkın. Ayvaları soyun ve ortadan ikiye bölüp, suyun içerisine atın. Ayvaların içlerini oyun ve kenarındaki sert kısımları kesin.
Yayvan ve kalın tabanlı bir tencerenin altına ayvaların tüm soyulmuş kabuklarını ve çekirdeklerini yayın. Kese içinde kalan ayva çekirdeklerini de keselerinden çıkartmayı unutmayın. Ayvaları oyuk kısımları size bakacak ve üst üste gelmeyecekleri şekilde tencereye dizin. Ayvaların üzerine eşit bir katman halinde toz şekeri serpin. Vişneleri de gelişi güzel serpip, 4-5 damla limon suyunu ekleyin. Tarçını ve karanfili de ekledikten sonra suyu üzerlerine gezdirin.
Su kaynayana dek yüksek ateşte sonra altını kısıp kısık ateşte kontrollü bir şekilde 2-2,5 saat pişirin. Aralarda kapağını açıp koyulaşan suyunu üzerlerine gezdirin.
Bu sırada tahinli ceviz ezmesini hazırlayın. Cevizleri rondoya alın ve kalın bir püre haline getirene dek 10 dakika kadar rondodan geçirin. Arzu ettiğiniz kıvama gelince tahini ekleyin ve 1-2 dakika kadar daha rondodan çekin. Ayvaları oda sıcaklığına gelince tahinli ceviz ezmesi ve kaymak ile servis edin. Tencerenin dibinde kalan şerbeti de tatlıyla birlikte servis edebilirsiniz.