Peynir tabağı hazırlarken 8 kişiden fazla değilseniz çok fazla çeşit seçmenize gerek yok. 4 çeşit peynir genellikle yeterli olacaktır. Emmantel, gruyere, gouda, parmigiano reggiano, rokfor, mimolette, manchego ve eski cheddar çeşitleri benim favorilerimden.
Peynir tabağınızı hazırlarken peynirlerin kesim şeklini belirleyen faktör peynirinizin şekli ve tadının yoğunluğudur. Ben emmantel, gruyere, mimolette, manchego ve cheddar gibi peynirleri rahat dilimlendikleri ve orta sertlikte oldukları için şekillerine göre dilimliyorum. Dilimlerken şef bıçağı kullanın ve peyniri keserken bastırarak yavaşça kesin. Hızlı kesmeye çalışmak ve bir anda peynire baskı uygulamak peynir diliminin kırılmasına sebep olacaktır. Parmesanı fazla sert olduğu için küçük kaya parçaları gibi parçalamak ve misafirlerin de kesebilmesi için yanına küçük bir bıçak bırakmak en iyi seçenek. Rokfor çok yumuşak olduğundan bütün halde bırakıp yanına bir sürme bıçağı eklemek gerek. Benim için peynir kadar onlara eşlik edecek malzemeler de önemli. Ceviz badem ve kuru meyveler her zaman en sevilen seçenekler. Siyah üzüm benim taze meyve olarak her zaman tercihim. Bir de tuzlu kraker eklemesi olmalı. Tadı çok baskın olmayanlar tercihim.
Bu ek malzemeler hem peynirden peynire geçiş yaparken damağınızdaki lezzeti alıyor hem de peynir tuzluluğunu yatıştırmış oluyor. Son olarak görseli yakalamak geliyor. Tercihen doğal görünümlü bir ahşap tahta/tabak seçin. Peynirleri yerleştirirken hem renklerini hem boyutlarını göz önünde tutun. Dilim olanları ve parça olanları karşılıklı ekleyin. Ne çok sıkışık ne de aralıklı yerleştirin. Peynir bıçaklarını peynirlerin altına yerleştirin. Aralarda kalan boşluklara tercihiniz olan kuruyemişi, kuru meyveyi, taze meyveyi ve krakerleri yerleştirin. Eğer tabağı kahvaltı için hazırlıyorsanız minik kaseler de çeri domates, yeşil zeytin ve maydanoz ekleyin.
Hazırladığınız peynir tabağını eğer hemen servis etmeyecekseniz bir kaç kez streç film ile sarıp buzdolabında bekletin. Çok süre bekleyen peynirler sarılmış bile olsa kurumaya başlayacaktır. Servis etmeden önce 10 dakika oda sıcaklığında bekletmek yerken aromalarının daha fazla hissedilmesini sağlayacaktır.