Bahar demek benim için enginar demek! Sokağın köşesindeki Enginar kamyonu gelmeye başladıysa havalar ısınıyor demektir.
Her ne kadar İstanbul’da enginarın sadece iç kısmı pişirilse de yapraklı haline kesinlikle bir şans verilmeli.Enginarın kendine has lezzeti ancak bu şekilde tamamen alınabiliyor.Özellikle, Ege’de enginar yaprakları ile birlikte sıkça pişiriliyor. Bu yaprak araları genellikle pirinçli zeytinyağlı bir harçla doldurup pişiriliyor.
Ben de Alaçatı Ot Festivalinden aldığım bu ufak enginarları yapraklarıyla pişirmek istedim. Aman hiç denemediyseniz siz siz olun yaprakları yeme mücadelesine girmeyin. Pişen yaprakların uç kısmını ısırıp etli kısmı emerek yemeniz ve lifli kısmı atmanız gerekiyor. Ben de size işin asıl merak edilen bütün enginar hazırlama kısmını anlatmak istiyorum.
1 Enginarın ufak, körpe ve yaprakları biraz daha açık olanlarını satın alın. İyice yıkayın, kurulayın ve elinizle yaprakların arasını iyice iterek aralayın. Sapını ve en dıştaki sert yapraklarını 1-2 sıra ayıklayın.
2 Enginarın ortasındaki beyaz/mora çalan tüyleri elinizle koparın.
3 Yaprakların daha şık gözükmesi için uç kısımlarını mutfak makası ile kesin.
4 Enginarlarınızın iç kısmına bolca limon sıkın ve pişirme hazırlığı yaparken limonlu, tuz eklediğiniz soğuk suda bekletin.
Bu şekilde hazırladığınız enginarlarla, enginar dolması veya benim ‘Misafirlere Özel’ bölümünde tarifini verdiğim gibi Hardal Soslu Bütün Enginar’ı yapabilirsiniz.