12 adet
Hamur için;
10 g kuru toz maya
110 g toz şeker
375 ml süt, ısıtılmış (parmağınızı soktuğunuzda 10 saniye parmağınız dayanacak)
635 g un
2 çay kaşığı tarçın
2 çay kaşığı yenibahar
1/2 çay kaşığı tuz
220 g kuru sarı üzüm
2 portakalın ince rendelenmiş kabuğu
50 g eritilmiş ve soğumuş tereyağ
1 adet yumurta
Çarpılar için;
60 g un
6- 8 yemek kaşığı su
Üzeri için;
2 yemek kaşığı kayısı veya portakal reçeli
2 yemek kaşığı su
Mayayı, şekerin 2 yemek kaşığını ve ısınmış sütü mikserin haznesine koyun. Üzerini streç film ile kapatın ve 5 dakika kabarması için bekleyin. Büyük bir kaseye unu, tarçını, yeni baharı, tuzu, kuru üzümü, şekerinin kalanını koyun ve karıştırın. Mayalı karışıma yumurta ve portakal kabuğunu ekleyip çırpma teli ile 30 saniye kadar karıştırın. Üzerine kuru karışımı ve tereyağını dökün. Makinede hamur aparatı ile 10 dakika kadar veya elinizle aralıksız 15-17 dakika kadar pürüzsüz bir hamur elde edene dek yoğurun. Hamuru temiz ve derin bir kaseye alın ve üzerini streç film ile ve mutfak örtüsü ile kapatın. Sıcak bir yerde 1,5 saat kabarması için dinlendirin. Hamuru tezgaha alın 1,2 kez yoğurun ve eşit 12 parçaya bölün. Her hamuru top haline getirin. Bu aşamada topun üst kısmı pürüzsüz olmalı. Kare bir tepsiye yağlı kağıt serin ve hamurları birbirine sadece 1-2 cm uzaklıkta olacak şekilde dizin. Tekrar üzerini kapatın 30 dakika mayalanmaya bırakın. Bu sırada un ile suyu karıştırıp katı ama akışkan bir hamur elde edin. Sıkma poşetine koyun ve mayalanması tamamlanan hamurların üzerine çarpı şeklinde sıkın. Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında 25-30 dakika kadar üzerleri kızarıncaya dek pişirin. Sıcakken reçelle suyu karıştırıp hemen üzerlerine sürün. 10 dakika dinlendirdikten sonra sıcakken reçel ve tereyağı ile servis edin.